Westerveld Ruilt

Letskring Westerveld Ruilt
Een Letskring is een lokaal netwerk van mensen die met elkaar diensten en goederen uitwisselen. Ze betalen elkaar niet met geld, maar met punten. LETS staat voor Local Exchange Trading System. Het systeem is tijdens de economische crisis van de jaren '80 ontwikkeld in Canada. Sindsdien zijn er op de hele wereld Letksringen ontstaan die allemaal één ding gemeen hebben: ze ruilen inzet en geen geld.
Ons ruilmiddel noemen we 'veldkeien', een logische keuze in keirijk Westerveld. De veldkei is buiten Westerveld Ruilt niets waard, maar daarbinnen zorgt hij dat alles blijft draaien!

Doe waar je goed in bent
Van het plakken van een fietsband tot lessen in internetgebruik of de krant die je uitgelezen hebt: het kan allemaal geruild worden. Het handige van een ruilkring is dat het ruilen zich niet beperkt tot telkens twee personen, je kunt iets aanbieden aan de ene persoon en daarvoor in ruil van iemand anders iets terugkrijgen. Een voorbeeld:

  • Frits maakt een jas korter voor Diana
  • Diana spit de tuin om voor Erik
  • Erik geeft Armin een rugmassage
  • Armin geeft een dvd na bekijken aan Nanno
  • Nanno hangt een lamp op voor Frits
En zo is het kringetje rond. In Westerveld Ruilt komen deze verschillende mensen elkaar tegen.

Zo werkt het
Iedereen geeft zijn of haar vraag en aanbod door. Via de website zien alle leden wat je te verhandelen hebt. Binnen Westerveld Ruilt wordt alle inzet gelijkwaardig beloond, of je nu ramen lapt of juridisch advies geeft. Het uurtarief ligt in principe altijd rond de 12 veldkeien. LETS-leden maken onderling afspraken over de klus of goederen en de prijs. Na het handelen worden de afgesproken veldkeien via de website overgemaakt naar de veldkeienrekening van degene die ze verdiend heeft.

Kleurrijk aanbod
Vrijwel alles kan worden aangeboden, van taarten bakken tot bedrijfsadvies. Activiteiten waar je goed in bent, die je graag doet of waarvoor je normaal gesproken geen geld zou vragen, kunnen in Westerveld Ruilt een volwaardig ruilmiddel vormen. Timmerklussen, vervoer, hulp bij het huishouden, zelfgekweekte groente... alles telt mee en wordt beloond. Als je een goed aanbod hebt en een eigen netwerkje kan opbouwen, kun je vaker doen waar je goed in bent, terwijl anderen jou helpen met jouw lastige klussen, die zij juist met plezier doen.

Is Westerveld Ruilt iets voor jou?
Als je in Westerveld of wijde omgeving woont, ben je welkom. Wanneer je overweegt om lid te worden, is het belangrijk om te weten waar je aan begint.

  • per maand 1 veldkei (12 per jaar) Deze worden automatisch afgeschreven.
  • per jaar € ..,.. contributie die nodig is om de website in de lucht te houden, bankkosten en eventuele organisatiekosten.
  • Tijd die je eraan besteed om regelmatig actief te zijn met aanbieden en ruilen. Bedenk of het de moeite voor je loont om lid te worden; heb je er de tijd en energie voor?

    Wat bied ik aan?
    Bedenk vooraf welke diensten je zelf kunt bieden. Liefst meer dan één, zodat je met veel mensen diensten kunt ruilen. Het handigste is om diensten aan te bieden waarvoor nog weinig aanbod is of waarin jij uitblinkt. Misschien kun je een 'gat in de markt' opvullen, wees creatief! Initiatief nemen is daarna het belangrijkste. Schroom niet een lid op te bellen en een afspraak te maken, dat werkt in de praktijk het beste. Zodra je via WR een afspraak hebt gemaakt, kom deze dan na, dat is wel zo netjes!

    Heb je belangstelling?
    Stuur een e-mail via Contact,
    of stuur een e-mail naar: info@westerveldruilt.nl

    Voordelen op een rij:

    • Je kunt klusjes uitbesteden of samen met anderen doen zonder dat er een euro aan te pas komt.
    • Je maakt gebruik van je talenten en creativiteit. In Westerveld Ruilt ben je je eigen baas.
    • Je hebt een vriendenkring die het druk heeft. Je kan meestal geen beroep op ze doen en zoekt hier een oplossing voor. Of andersom: jij staat voor iedereen klaar, maar krijgt weinig terug.
    • Je leert nieuwe mensen kennen en komt met andere ideeën in aanraking.
    • Je kunt op een andere manier met geld, werk en het milieu omgaan dan nu in de maatschappij gebeurt.
    • Het idee van gelijkwaardigheid en wederkerigheid spreekt je aan.
    • Je kunt ervaring opdoen met klanten wanneer je een eigen bedrijf opstart.
    • Spullen die je normaal gesproken niet laat repareren omdat dit te duur is, kun je via Westerveld Ruilt een tweede leven geven. Dit spaart grondstoffen, energie en geld.
    • Je biedt een dienst waarin veel mensen geïnteresseerd zijn. Deze mensen wil je graag op een niet-commerciële manier bereiken.
    • Het LETS-systeem is ongevoelig voor economische schommelingen.